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Question 1: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
What torque should be applied to terminals blocks of the following style 
soldered onto printed circuit boards and what conductor sizes may be 
specified? 

 

 
 
This type of printed circuit board terminal block is not described in the 
definitions associated with the standard. Are they ‘screw’ terminals, or pillar 
terminals?  
 
They do not clamp the conductor under the head, as shown in the screw 
terminal examples in fig. 10. They are similar in shape to the pillar terminals 
shown in fig. 11, however the head of the screw is retained in the moulding 
and they do not comply with all of the sizes shown in fig. 11 e.g. 'Minimum 
diameter conductor space (D)'. So, do these terminals have to conform to the 
other requirements shown in fig. 11 e.g. minimum diameter of conductor 
space 'D' or maximum gap between restraining parts 'e', or not? 
 
If these are screw terminals (using as an example a 3mm size screw), the 
torque applied is 0.5 Nm (table 19.1). If, however, they are pillar terminals 
(again using a 3 mm size screw), the torque applied is 0.8 Nm. Does this 
mean however the terminals are declared, they must withstand the higher 
torque? 

To be continued 
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Question 2: 
 
 
 
 
 
Decision 2: 
 
 
 
Explanatory 
notes: 

 
 
According to 10.1.5.1, the torque value for 16 A shall be according to table 
19.1 or according to figures 10-13, whichever is greater. When this is followed, 
the above mentioned terminal shall be torqued with 1,2 Nm when it is a Screw-
terminal and with 0,8 Nm, when it is a Pillar terminal. 
This style of terminal is to be tested to the requirements for pillar terminals, 
using the greater value of torque specified. 

 
For one of the most common ratings used in Europe i.e. 16 A, does this mean 
that the terminal has to accept 1.5 to 4.0 mm² conductors (for fixed wiring), or 
does the ‘or declared’ mean that a smaller range of conductor sizes can be 
declared and is acceptable? It is common for PCB terminals to only accept 2.5 
mm², for a 16 A rating. 
 
It is not permissible for a smaller range of conductor sizes to be specified. 
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